Новости

Промоција акције ,,Чепом до осмеха''

Драго ми је да могу да најавим хуманитарно-еколошку акцију ,,Чепом до осмеха“. Ова акција преноси пример добре праксе из Словеније, а дипломираној еколошкињи Вањи Петковић из Новог Сада можемо захвалити што је заживела у Србији. Вања је током студија сазнала за хуманитарно-еколошку акцију рециклирања чепова са циљем прикупљања средстава за помоћ деци са инвалидитетом или неком сметњом у развоју. Она је са сарадницима акцију ,,Чепом до осмеха“ покренула у Србији још у мају 2012. године.
Сматрам да је моја обавеза као народног посланика да овакве акције промовишем, нарочито због тога што је њихов циљ хуманост и очекујем да на пољу хуманости сви будемо сарадници. Знам, да је то у мојој Лозници лако остварити јер сам упозната колико су моји суграђани солирни и племенити. Пред учесницима акције стоји једноставан задатак: треба да сакупљају пластичне чепове. Једини услов јесте управо то да су чепови пластични, није важно да ли су од воде, напитака, шампона и слично. Чепове убацујемо у кутије на којима пише ,,Чепом до осмеха“, а потрудићемо се да буду доступне на јавним местима. Са задовољством могу да кажем, да су се у акцију укључиле многе школе, и то са пуно воље и пажње. Кутије су постављене у основним школама ,,Петар Тасић“ у Лешници, ,,Доситеј Обрадовић“ у Клупцима, Основној школи ,,Јован Цвијић“, Средњој школи ,,Свети Сава“... Наши предузетници су се такође одлучно и солидарно укључили у акцију. А очекујем да ће се прикључити и друге школе и установе, па да онда радимо заједнички и као колектив, што и доликује оваквим акцијама.
Оно што посебно издваја акцију ,,Чепом до осмеха“ јесте вишеструка добит за друштво у целини. Најпре, новац који се прикупи од рециклираних чепова намењен је за помоћ деци са инвалидитеом. Затим, рециклирање чепова подстиче освешћеност и бригу о животној средини, а објединиће нас не само настојање да чувамо животну средину, већ и солидарност и хуманост, а крајње је време да нас после периода сумње, посртања и духовног клонућа – нешто племенито окупи и уједини. Помозимо другима јер то је једини начин да не изневеримо себе и оно мало вере и идеала који нису потрошени или обесмишљени. Хвала свима који су подржали акцију, али и онима који то тек намеравају да учине.