Саопштења

ХРВАТСКА НАСТОЈИ ДА ДО КРАЈА ПРЕДСЕДАВАЊА ОТВОРИ ПОГЛАВЉА СА СРБИЈОМ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 20.05.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

Министар за европске интеграције

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Републике Хрватске у Београду Хидајетом Бишчевићем о процесу европских интеграција Србије, председавању Хрватске Европској унији, унапређењу односа двеју држава, као и о другим актуелним темама од значаја за регион.

Јоксимовић је пожелела добродошлицу и успешан мандат Бишчевићу, и нагласила значај чињенице да је Хрватска, током актуелног председавања ЕУ и у условима пандемије, међу приоритетним темама задржала политику проширења и организовала видео-конференцијски Самит ЕУ-Западни Балкан, који је резултирао Загребачком деклерацијом. „Декларацијом је потврђена недвосмислена подршка европској перспективи региона, јединство и солидарност ЕУ и ЗБ у доба кризе, а најављен је и инвестициони план ЕУ за јесен о.г. као подстицај регионалним пројектима и привредама региона“, истакла је Јоксимовић.

Бишчевић се захвалио на добродошлици истакавши да је управо састанак с ресорним министром за европске интеграције један од првих по ступању на дужност након предаје акредитива председнику Републике Србије. „Мој мандат ће управо бити великим делом усмерен на подршку европском путу Србије и помоћ кроз размену искустава“, поручио је Бишчевић. Амбасадор је такође подвукао да је за Хрватску политика проширења ЕУ и Западни Балкан један од приоритета председавања.

Говорећи о динамици процеса европских интеграција у условима пандемије, Јоксимовић је истакла да Србија очекује да процес приступања држава кандидата неће бити успорен, односно да ће успостављени оквири преговора о чланству бити испоштовани. Како је нагласила, Србија је са 18 отворених поглавља, од којих су 2 привремено затворена, и још 5 за које су предате преговарачке позиције одмакла у процесу приступања. Изразила је очекивање да ће и поред померања Извештаја о напретку за јесен, ЕК и Хрватска као председавајућа, наћи начин да представе напредак Србије у реформским областима државама чланицама, како би до краја хрватског председавања Србија отворила бар неко од спремних поглавља.

Амбасадор Хрватске је пренео министру уверавања да Хрватска као председавајућа настоји да обезбеди одржавање Међувладине конференције до краја јуна, на којој би се отворила нова преговарачка поглавља.

Саговорници су изразили уверење да, и поред постојања неких отворених питања, постоје бројне области за сарадњу Србије и Хрватске на корист грађана, посебно кроз програме локалне и прекограничне сарадње из средстава ЕУ, као и важне регионалне инфраструктурне пројекте. Посебно су нагласили значај појачане привредне сарадње у циљу бржег опоравка привреде две земље у постпандемијском периоду.

 

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка