Новости

ВУЧИЋ: ОСИГУРАЋЕМО ДОБРУ БУДУЋНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу, након вечере шефа дипломатије Европске уније Жозепа Бореља за лидере Западног Балкана, да је ситуација сложена и комплексна, али да ћемо успети да "наш брод сигурно уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије".

Сутра ће ситуација бити још тежа, рекао је председник Вучић и пренео, у изјави новинарима, да је Доника Гервала-Шварц на вечери потврдила да ће сутра поднети захтев за чланство Косова у Савет Европе.

"Ја сам рекао да је то кршење свих, не само принципа међународног јавног права, већ и норми из појединих споразума од резолуције Савета безбедности УН 1244 до Вашингтонског споразума. Постало је бесмислено да говоримо да им више од 3.210 дана не пада на памет, не да примене, већ и да разговарају о Заједници  српских општина", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да они неће одустати од тога, јер тврде да су независна држава, позивајући се на одлуку Међународног суда правде из 2010. године.

Уверен је да ће наставити с тим иницијативама, што доноси додатне турбуленције.

"Мисле да украјинску ситуацију користе, оптужујући Србију за продужену руку Русије. Мисле да могу да искористе против Србије ситуацију и добију више него на шта су рачунали раније, представљајући себе као великог борца против руског тоталитаризма и наводног фашизма", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће у наредних 36 сати заказати седницу Савета за националну безбедност.

"Почећемо политички да реагујемо. Ако неко мисли да може да нас уцењује и притисцима сломи Србију неће ићи тако лако", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је његов утисак да се апсолутно треба посветити даљем напретку и раду у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Пренео је да је током вечере имао искрено разумевање по различитим питањима пре свега представника Северне Македоније и Албаније, јер се Србија налази у различитим околностима.

На вечери, додао је, било је конкретног разговора, а председник Вучић је, како је пренео, говорио о позицији Србије.

Истакао је да ће јун бити занимљив, јер се очекује велики самит који ће Французи организовати 23. јуна.

"Биће веома занимљиво и око одлука које ће бити донете. Како да објасните да немате позитивну одлуку за њих ( Северну Македонију), а има за неке о којима се до јуче није размишљало. Није једноставна ситуација и морамо да доносимо рационалне одлуке", указао је председник Вучић.

Рекао је да данас када говорите прагматично, нормално и разумно не можете да добијете аплаузе, јер је све у савременом свету постала апсолутна хистерија, а ако се не прикључите онда штрчите.

"Наш брод, наша земља није велика, сигурно ћемо успети да уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије", закључио је председник Вучић.

 

Једини принцип који важи у свету да нема принципа

Немамо много тога у нашим рукама, осим што ћемо да се боримо на међународној сцени за даље повлачење признања тзв. Косова, за озбиљан и одговоран приступ Србије, поручио је председник Вучић поводом потврде да ће сутра Приштина поднети захтев за пријем у Савет Европе.

На питање новинара да ли је наша позиција отежана, те да ли му је неко из Европске уније рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Србије то "нису дозвољавали ни да се помене", председник Вучић је рекао да Србија Украјини жели све најбоље, да се данас у свету јасно види да једини принцип који важи, јесте да нема принципа.

"Подсетио је да је Србија још пре 72 дана усвојила закључке Савета за националну безбедност, и једина је земља која се 72 дана у потпуности држи те политике. Код нас одлуке нешто значе", рекао је председник Вучић.

"Украјини желимо све најбоље, то су нам пријатељи, а принципи… Где год да погледате, на коју год страну света, јасно схватите да постоји само један принцип да нема принципа. Само се Србија држи принципа", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, кад год пита о територијалном интегритету Србије, када се већ говори о територијалном интегритету Украјине, наиђе на зид и одговор да су сада друга времена, а када се каже да и Путин спомиње геноцид у Донбасу, следи одговор "немој да помињеш Путина".

"Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо, не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права", рекао је председник Вучић.

 

За Србију Европска унија стратешки циљ, остало питајте Европску унију

Председник Вучић је рекао да је за Србију убрзање европског пута стратешки циљ, а да не може да говори у име Европске уније о њиховом расположењу.

"Посао Србије је да спроводи реформе, да ради на стварању независног правосуђа, даљој демократизацији, медијским слободама и многим другим стварима које мора да уради, а што се Европске уније тиче то морате да питате њих", рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу одговарајући на питање да ли постоји расположење у Европској унији за убрзање европског пута Србије или је то стратешки циљ земље.

Председник Вучић је навео и да очекује да до средине јуна много тога буде разјашњено и до великог самита 23. јуна о Западног Балкану где ће француски председник Макрон преузети велику одговорност на себе.

"Имам одређена размишљања о том питању , али не смем да износим нешто а да за то не сносим политичку одговорност", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да Србија нема где друго да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.

Председник Вучић је подсетио да је Србија 24 месеца за редом била најбрже растућа економија у Европи, да је у првом кварталу имала 4,3 посто раста, али да сада наступају велики проблеми као и свуда увезена инфлација.

Председник Вучић је додао да је новац у свету све скупљи, да европска централна банка не подиже референтне каматне стопе, да ће до краја јуна долар бити снажнији од евра, као и да постоји проблем са изласком на тржиште капитала.

Председник Вучић је рекао да очекује да се изборни рокови ускоро заврше како би сви органи државе били укључени и изразио уверење да ће Србија бити на сигурном путу ако се буде вредно радило.

 

Поновљен позив Србије да се усклади са спољном политиком Европске уније

Председник Вучић је рекао да су сви европски званичници са којима је разговарао данас у Бриселу поновили позив Србији да се усклади са политиком Европске уније у вези Русије и украјинског рата и додао да је позиција наше земље јако тешка и сложена.

"Ако желите да имате некога ко ће на сваки захтев само да клима главом, није проблем. Међутим, Србија је поставила своју политику, али ако дође у ситуацију да не може да преживи, не треба нико да брине, донећемо одлуку да Србија може и мора да живи. Али, док год могу да се борим за виталне националне интересе Србије, то ћу наставити да радим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема никакав лични проблем или лични страх и додаје да је политички ветеран који је прошао кроз много тога тешког.

"Моје је да урадим све што могу за своју земљу, за Србију коју волим највише на свету. Све људе овде поштујем, хвала им на свему, али не љутите се, брига ме за све ово овде, мене интересује моја земља, мој народ, грађани наше земље", истиче председник Вучић.

Наводи и да је позиција Србије јако тешка и сложена и истиче да можемо да се надамо да својом озбиљношћу и одговорношћу можемо да наставимо да привлачимо инвеститоре, да можемо да решавамо отвореним разговором са европским партнерима све проблеме са којима се суочавамо, да можемо да инсистирамо на разумевању за позицију Србије.

Како је рекао, због позиције имаћемо велике последице и наводи да је један од проблема који има наш народ тај што се тешко навикавамо на промене.

"Ми не мислимо да је могуће да на зиму буде велика криза, а ја вас питам како ћете да прехраните свет када имате 25 одсто мање жита него што је потребно. Неко ће да остане гладан, да ли ће то да буду људи у Африци, онда ћете опет да имате миграције људи из подсахарског дела, како год окренете суочаваћемо се са безброј проблема", додао је.

Када је реч о нафти, како је навео, у Србији у марту и априлу је било увезено 60 одсто руске нафте, преко Хрвата што је, примећује, одлично функционисало.

"Проблем је у томе што не знамо какве ће санкције да уведу, шта ће да уведу у шестом, пакету, па у седмом који ће доћи после шестог, па у осмом... Питам вас како ћемо ми то да урадимо. Питам вас одакле ћемо нафту да увозимо. Ок, довозићемо танкерима, али ко ће да плати осигурање, а онда ће људи да кажу зашто је поскупела нафта. Ми смо се већ одрекли 15 одсто удела Србије у акцизи, 27 милиона евра месечно. Тешко нам је да то вратимо, а шта да радимо за гас који смо 100 одсто зависни од Русије и није само проблем за домаћинства, већ и за индустрију која нас држи у животу", јавно је запитао председник Вучић.

Додаје да је безброј проблема са којима се суочавамо и о којима на дневном нивоу морамо да водимо бригу и да водимо рачуна.

Из тог разлога, како је рекао, волео би да добро сви разумемо нашу позицију која није лака.

"Задовољан сам данашњим разговорима, али не терајте ме да причам колико нисам срећан због целокупне ситуације. Наша позиција је тешка, компликована, а ја да вам причам бајке да ће сутра бити све лепо... Нисам од тих типова и за то морате да нађете неке друге", поручио је председник Вучић.

 

Србија спремна да са Хрватском више сарађује, и у енергетици

Председник Вучић је изјавио да је Србија спремна да са Хрватском по многим питањима ближе сарађује, укључујући и питање енергетике, али да је за потребно време.

"Имамо много различитих погледа у прошлост, али се надам да ћемо умети више да разговарамо о будућности и енергетским питањима", рекао је председник Вучић у Бриселу одговарајући на питање новинара из Хрватске како види сарадњу Србије и Хрватске у енергетици у новим околностима када Европска унија најављује нафтни ембарго и да ли види прилику да се Србија више ослања на правац из Омишља и за нафту и за плин.

Председник Вучић је рекао да Србија до сада није имала проблема и да је готово искључиво нафту добијала преко Јанафа.

Додао је да још нису почели преговори са руском страном о новом уговору за гас и да они треба да се заврше за 15 дана.

"За нас је много скупље и компликованије ако бисмо ишли преко Крка и Мађарске мада не искључујем ту могућност, јер свака врста диверзификације може да допринесе повољнијој цени и сигурнијем снабдевању", рекао је председник Вучић. 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк