Новости

ГОЈКОВИЋ: ПРОШИРЕЊЕ ОД ПРЕСУДНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ЗЕМЉЕ КАНДИДАТЕ И ЕУ

Председница Скупштине Србије, Маја Гојковић, рекла је у Братислави да је процес проширења од пресудног значаја и за земље кандидате и за Европску унију у целини.

Гојковић, која учествује на састанку председника парламената Славковске групе под називом "Проширење ЕУ: Подршка процесу интеграције", захвалила је на подршци коју у процесу европских интеграција Западног Балкана пружају земље Славковског формата, који чине Словачка, Аустрија и Чешка Република.

Гојковић је рекла да Србија остаје чврсто опредељена за чланство у ЕУ и да пажљиво прати актуелне догађаје, у светлу изазова које је донео Брегзит.

"Сматрамо да је управо у овом тренутку даљи процес проширења од пресудног значаја, како за очување реформског подстицаја за земље кандидате, тако и за саму ЕУ у целини, посебно имајући у виду чињеницу коју истичу и сами званичници Уније - да се политика проширења показала као једна од најуспешнијих политика ЕУ, као и да је у политичком, безбедносном и економском интересу саме ЕУ", рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла, да кредибилном и активном политиком проширења, ЕУ може да поврати и ојача свој стратешки положај, односно улогу Европе у свету.

Гојковић је рекла да очекује да Европски савет, а потом и Самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу, као и Конференција о будућности ЕУ донесу позитиван искорак у том правцу, а од посебног значаја је да ставови земаља у приступном процесу буду део ове шире дебате.

Гојковић је рекла да је парламент преузео обавезу да помогне стварању новог политичког замајца у процесу проширења, који ће испунити очекивања наших грађана.

"Ми настављамо са добром динамиком спровођења реформи, оне су видљиве на сваком кораку, како у животу грађана, тако у остваривању напретка у кључним областима", рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла да охрабрују изјаве које су дали високи званичници ЕУ који су недавно боравили у Србији -високи представник за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борели и европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Оливер Вархеји.

Гојковић је рекла да се нада да ће предлог нове методологије побољшати приступни процес и учинити га ефективнијим, предвидљивијим и кредибилнијим.

"Кључно је да се унесе већа динамика у преговоре са кандидатима, а од посебног значаја је да овај процес буде заснован на објективним критеријумима, односно на заслугама и индивидуалном напретку сваке државе", рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла да ће Србија пажљиво анализирати предложене измене и да је важно да Србија, која је уз Црну Гору највише одмакла у процесу приступања, може добровољно да изабере да ли ће наставити са старим преговарачким оквиром, или ће прихватити нову методологију.

 

Регионална сарадња

Гојковић је изјавила да је за Србију један од приоритета и регионална сарадња, као и да је од кључног интереса очување регионалне стабилности.

Гојковић је на завршетку проширеног састанка председника парламената Славковске групе "Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције" рекла да је Србија посвећена јачању регионалне сарадње, посебно у области прекограничне сарадње, економије, туризма, саобраћајног, инфраструктурног и енергетског повезивања.

Гојковић је захвалила на могућности да Србија учествује на том скупу и истакла да је за нашу земљу значајно да државе као што су Словачка, Аустрија, Чешка и Хрватска, као председавјаућа Саветом ЕУ, дају подршку проширењу ЕУ.

Гојковић је нагласила да се тиме шаље порука да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ и изразила уверење да ће наша земља успети да савлада све препреке које се налазе испред нас и докаже да може да буде пуноправна чланица ЕУ.

Гојковић је у том контексту поздравила иницијативу "Мини шенген" истичући да ће она грађанима обезбедити бројне конкретне користи, као што су путовање широм региона само уз личну карту, као и могућност запошљавања у читавом региону, те да ће ова иницијатива имати несумњиво позитиван утицај на односе у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг