Новости

ЛОНЧАР: СРБИЈА ЈЕ ОБЕЗБЕДИЛА НАЈВИШЕ ВАКЦИНА У РЕГИОНУ

Србија је обезбедила највише вакцина против корона вируса у региону, а и шире, и досад је вакцинисано 217.800 грађана, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да је данас вакцинисано 43.500 грађана, од којих само у Београду 10.000.

"Србија је по овим резултатима које признаје цео свет већ на трећем месту у Европи и на шестом месту у свету", рекао је Лончар.

Србија је, како је истакао, вакцинисала и обезбедила највише вакцина у региону и шире.

Лончар је подсетио да је Србија највише тестирала грађане у региону и шире, и у апсолутним бројевима и на милион становника, да имамо најнижу инциденцију обољевања од ковида 19 у региону и најнижу стопу смртности од ковида на милион становника.

Србија је, како је рекао, обезбедила највише заштитне опреме, обезбедила највише респиратора, једина је земља у Европи која је успела да између два таласа епидемије изгради две потпуно нове болнице за детекцију корона вируса са преко 1.500 кревета.

Лончар наводи и да је Србија обезбедила две нове лабораторије и хоспитализовала убедљиво највише оболелих - односно око 100.000 грађана, што представља више од 30 процената оболелих.

У поређењу са регионом, Србија је имала најмање сати "локдауна", додао је Лончар и нагласио да су то чињенице које признаје цео свет.

"Са овим што је рађено су спасене стотине хиљада живота, са овим што имамо вакцине и што се људи вакцинишу", рекао је Лончар.

 

Жена која је донела нови сој заразила се у авиону

Лончар je изјавио да су контакти особе која је донела нови сој корона вируса у Србију изоловани и да су се ти људи који су се заразили већ опоравили.

"Реч је о жени 58. годиште, која се највероватније заразила у авиону из Лондона. Била је негативна по доласку али је после два-три дана добила позитиван резултат након што јој је позлило. Наставили смо даљу дијагностику и после свих анализа смо синоћ изоловали нови сој, и оно што о њему знамо јесте да је сличан обичном корона вирусу", рекао је Лончар.

Разлика је у томе да се клиничка слика, како је рекао, испољи брже, па је тако и њен супруг брзо испољио симптоме, након чега је завршио са обостраном упалом плућа и био у болници.

''Дошла им је и снаја из Тузле која се такође заразила, али није било потребе за вакцинацијом'', објаснио је Лончар.

На питање да ли је нови сој вируса смртоноснији, рекао је да је прошло мало времена да би се такви закључци доносили.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк