Новости

ВУЧИЋ: НЕ ОЧЕКУЈЕМ ЈЕДНОСТАВНЕ РАЗГОВОРЕ, ИСКРСЛА НОВА ПИТАЊА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, пред неформалну вечеру коју за лидере са Западног Балкана организује шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, да не очекује једноставне разговоре због питања која су искрсла. Међутим, истиче да је Србија донела одлуку за убрзање пута у Европску унију и да верује да ће она бити узајамна.

"Очекујемо до краја месеца важну посету Србији и да ћемо имати конкретније и боље резултате у тој сарадњи", подвукао је Вучић.

На питање да ли је тачно да ће Приштина поднети захтев за чланство у Савету Европе и како ће Србија реаговати, рекао је да је то питање тешко за нас.

"Очигледно је да неки људи раде на дестабилизацији региона, наравно и Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да ће сутра или прекосутра одржати састанак Савета за националну безбедност, али да ће прво сачекати да ли ће Приштина урадити то што је најавила у вези са подношењем захтева за Савет Европе сутра.

"Ако то ураде онда је јасно да не постоје Бриселски, Вашингтонски споразум, ни резолуција Савета безбедности УН 1244. Укидају у потпуности међународни правни поредак. Биће интересантно да видимо ко ће све од оних који се заклињу у поштовање међународног права то подржати. Ми ћемо имати одговор и снажно ћемо знати штитити своју земљу", подвукао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаве да земље које нису подржале санкције неће моћи присуствовати састанцима Европске уније, рекао је да су они моћни и јаки, а ми слаби и они могу да раде шта желе.

"Ми ћемо у складу са својим интересима доносити одлуке", закључио је Вучић. 

 

 

Извор: Танјуг