Новости

ВУЧИЋ: БИЋЕ МНОГО УРАЂЕНО ЗА БОЉИ ЖИВОТ У ДЕСПОТОВЦУ

Председник Александар Вучић започео је јутрос посету општини Деспотовац обиласком реконструисане средње Техничке школе, за коју је Влада Србије издвојила скоро 400 милиона динара.

Председника Вучића су испред школе дочекали челници општине и запослени у школи, као и грађани Деспотовца, којима је поручио да ће у њиховом граду бити урађено неколико ствари.

"Хвала за сваку врсту подршке. Нису лака времена пред нама, али као што смо до сада успевали да будемо међу најуспешнијима у економији, сигуран сам да ћемо бити и даље", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће у Деспотовцу бити урађено још ствари које ће повећати квалитет живота, као што су канализација, водовод, замена азбестних водоводних цеви, спајање добрим путем са Крепољином, довођење инвеститора.

Вучић је пред обилазак Техничке школе рекао да није дошао да се хвали оним што је већ урађено, као што су та школа и Дом здравља.

"Проширићемо Техничку школу на интернат, урадићемо нову фискултурну салу, погледаћемо простор за базен", објаснио је Вучић.

Вучић је пренео да школу похађа 274 деце и да се обучавају за техничке професије које су потребне читавом Поморављу.

"Гледаћемо да у фабрику каблова из Јагодине доведемо неког од произвођача, ако не можемо да нађемо страног инвеститора, то је добар простор и за наменску индустрију", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је у марту кренула промена азбестних водоводних цеви у дужини од 28 километара, како би грађани добили коначно чисту воду и не би више имали с тим проблема.

Деспотовац је, према његовим речима, ушао у програм изградње канализације, пречишћивача отпадних вода.

"Реално је да за две до две и по године завршимо тај посао. Урадићемо канализацију, водовод, променити веома лоше азбестне цеви, дорадити школу, а урадићемо и 14,5 километара пута до Крепољина, да немате више ниједан тако лош пут у Поморављу. Плус довођење инвеститора да се више људи запосли, макар био и неко од домаћих. Мислим да су то велике ствари и да ће потпуно другачије изгледати Деспотовац када све будемо урадили", нагласио је Вучић.

Рекао је да онда остаје једино да се заједнички боримо за даље повећање плата и пензија.

"За нас је важно да већи број људи запослимо, да почнемо да враћамо људе из иностранства. Све што будемо урадили обезбедиће нови животни стандард", истакао је Вучић.

Вучић је истакао да нису лака времена пред нама, али изразио и уверење да ће наша земља успети да остане међу најуспешнијима у Европи.

"Сигуран сам да ћемо у томе успети и да више никада нећемо бити на европском репу", закључио је Вучић.

 

Поново ће радити фабрика стакла у Параћину - три понуђача

Вучић је изјавио да ће поново радити фабрика стакла у Параћину и да су за њу заинтересовани инвеститори из Швајцарске, Аустрије и Словеније.

"Мислим да имамо три заинтересована понуђача - Швајцарце, Аустријанце и Словенце. То су добри купци, а не као они што су били пре који су ту само хтели да опљачкају", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да ће то додатно променити на боље ситуацију у целом том округу.

Такође, рекао је да ће Гиље постати важан центар када ту буде прошла брза пруга и да ће ту станицу користити Јагодинци.

Вучић очекује да ће до краја септембра бити потписан први уговор са ЕУ за брзу пругу Београд - Ниш, као и да ће се прво радити деоница Ђунис - Сталаћ од 17,5 километара.

"То ће додатно да значи за цело Поморавље као и додатно привлачење инвеститора у овај део Србије", нагласио је Вучић.

 

Уложићемо додатни новац у наменску индустрију

Вучић је рекао у Деспотовцу да ће држава уложити додатни новац у развој наменске индустрије која је веома профитабилна и да ће покушати да пронађу инвеститора који би користио простор бивше фабрике каблова у Деспотовцу.

Вучић је током посете Техничке школе у Деспотовцу рекао да бивша фабрика има 10.000 квадрата и да се простире на три хектара земље.

"Размишљамо да уложимо додатно велики новац у нашу наменску индустрију, јер може да буде веома профитабилна. Поново се оружје и муниција добро продају у целом свету, након периода од две године када је била стагнација", рекао је Вучић.

Навео је да Србија прода сву муницију одређеног калибра чак три, четири године унапред, све што може да произведе, што иде за Америку.

Очигледно је да се поново много пуца у свету, додао је Вучић.

Када је реч о улагањима у Деспотовцу, Вучић каже да се сада поново гради у Србији све што је било планирано или започетно 1986. или 1987. године, када је све стало.

Навео је да је већ за Деспотовац дато око пет милиона евра и да ће бити обезбеђено још 10 до 12 милиона за нове пројекте, што је велики новац.

Вучић је нагласио да је џабе све што се гради ако не будемо имали у Србији више деце, јер то онда неће имати ко да користи.

"Гледаћемо у наредне две године да имате и направљен базен", додао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк