Новости

БРНАБИЋ: СРБИЈА ДОБИЛА ПРИЛИКУ ДА САРАЂУЈЕ СА ГОЛДМАН САКСОМ

Председница Владе Републике  Србије Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да је наша земља добила прилику да сарађује са једном од најмоћнијих инвестиционих групација на свету "Голдман Саксом", коју ће искористити.

Брнабић, која је током радне посете САД разговарала са председником поменуте компаније Дејвидом Соломоном, нагласила је да присуство "Голдман Сакса" даје потпуно другачији ниво респекта и кредибилитета земље, и објаснила да то није исто као када би "Голдман Сакс" тражио инвеститоре за Србију.

Брнабић је рекла да је куриозитет то што је на састанку био председник "Голдман Сакса", до којег је изузетно тешко доћи, што је велики показатељ колико се зна о Србији и каква смо земља.

Показали су огромно поштовање према Србији, појавили су се у најјачем саставу, поновила је премијерка и додала да не зна да су многе државе то успеле.

Покушали смо да доведемо "Голдман Сакс" у Србију, чини се да смо успели у за сада, малом обиму, они не долазе тек тако, нису присутни у региону. Успели смо да се договоримо да имамо мали заједнички пројекат како би се уверили у то да је све оно што причамо заиста тако, а када отворите врата и покажете себе то је другачија перспектива, објаснила је Брнабић.

Брнабић је напоменула да сада не може да изнесе детаље разговора о пројекту о којем је било речи на састанку.

Брнабић је указала на то да је састанак био на потпуно другачијем нивоу него 2014. године, када је било речи о руднику Бор, и нагласила да "Голдман Сакс" не држи руднике, али да може да доведе великог инвеститора што је добро, али да је нешто сасвим друго када је присутан у вашој земљи и развија нешто своје.

Наиме, како је предочила, ова групација сада неће посредовати у куповини нечега или да купи, па прода нешто, већ ће бити присутна као "Голдман Сакс" и у Србији развијати неки сегмент свог бизниса.

Према њеним речима, на састанку је било речи о свему што се дешавало у Србији, шта је председник Александар Вучић као премијер урадио на пољу фискалне консолидације, колико смо се променили, како смо се трансформисали ка економији заснованој на знању, шта је то шта нудимо.

Био је то одличан, али тежак састанак, оценила је премијерка  и подсетила на то да је "Голдман Сакс" богатији од две трећине земаља на свету и да сами имају 12.000 људи који раде на развоју различитих сегмената, а Србија нешто мање од 40.000.

Ова групација, како је указала, зна све о Србији, колико се земља променила, колико смо озбиљни и кредибилни, цене све то, а на другачији начин ни не бисмо добили састанак, поготово не такав на којем се појави Дејвид Соломон.

Такође, "Голдман Сакс" је упознат са тим колико смо били храбри да постигнемо да имамо стабилан фискални монетарни систем, да будемо по речима "Фајненшл Тајмса" три пута рекордер у привлачењу страних директних инвестиција, да се уз све то позиционирамо као земља која као лидер у Е-прави, иновацијама, улагањима у науку, истраживање и развој, прецизирала је Брнабић

Према њеним речима, Србија ће се борити даље да сарадња са "Голдман Саксом" пређе на још виши ниво.

Брнабић је изразила задовољство и резултатима разговора које је имала са предузетницима у области ИТ окупљеним у организацији "Serbian Entrepreneurs", а који су јој помогли у реализовању бројних састанка у САД.

Брнабић је пренела да од радних састанка вођених у понедељак очекује три или четири нове инвестиције, које не морају да буду велике, али су нове јер ће људи интвестирати својим новцем и фондовима у наша предузећа и нашу памет.

У складу са тим, како је додала, очекује се најмање 120 нових радних места које ће се отворити у наредних годину дана, уз оцену да ће тих 120 радних места “отплатили” сав труд.

Брнабић је нагласила да је овде, из најважнијег центра света, добила потврду да је све што радимо и планирамо прави пут, уз напомену да су сви који су већ инвестирали у Србији навели да смо друга земља у односу на оно што су видели пре шест година, и да је то невероватан искорак.

Такође, како је додала, они су најавили да ће сада, знајући шта све Србија планира у наредне две године, радити на повећању тима који запошљавају, јер им је потребна таква кредибилна земља која улаже у образовање и науку, даје подстицаје за инвестиције.

Састанку са " Serbian Entrepreneurs" учествовала је и професорка Колумбија универзитета, која је средином јуна добила престижну Европску награду за набољег проналазача, Гордана Вуњак Новаковић, која, као креативни амбасадор, помаже тиму председнице Владе Србије у развоју кампуса Био4 За биомедицину, биотехнологију биоинформатику и биодиверзитет.

 

 

Извор: Танјуг